Početna | Kontakt | Oglašavanje Politika privatnosti Uvjeti korištenja kolačića

Ortopedija

Općenito

U moderno vrijeme se znakovi istrošenosti lokomotornog sustava smatraju najčešćim bolestima; nastaju zbog preopterećenja, neadekvatnog biomehaničkog stresa, nedostatka aktivnosti, neadekvatne prehrane ili metaboličkih poremećaja. Starenjem nastaju i dodatni faktori rizika kao što su artroza i slabljenje zglobova kuka, a dio problema uzrokovan je i nasljednim faktorima.

Simptomi su često bolni i povezani uz uobičejene kretnje. U mnogim slučajevima onemogućavaju participaciju u normalnom životu.

Ortopedski zahvati tretiraju strukturalne promjene i bolesti kostiju, zglobova, mišića i tetiva:

• Umjetni zglob koljena
• Nadomjestak kuka
• Zamjena zgloba ramena
• Zamjena diska kralježnice
• Vertebroplasty

Umjetni zglob koljena

O zglobu koljena ovisi kako će se stajati i hodati. Omogućava optimalne kretnje i optimalnu stabilnost. Tokom vremena zglob se istroši, a urođene mane ili oštećenja zadobivene ozlijedama uvjetuju da on ne funkconira bez ograničenja: gubi se na mobilnosti, osjeća bol i na kraju reducira kvaliteta života.

Zahvaljujući napretku medicine u oblasti ortopedije, danas je moguć djelomični ili potpun nadomjestak zgloba čime se mobilnost vraća u cijelosti ili velikoj mjeri: zamjena oštećene, jedne strane zgloba, najčešće unutarnje, cjelovita zamjena površine zgloba koja je istrošena ili zamjena zgloba u cijelosti uništenog uslijed istošenosti ili ozljede.

Stupanj ozlijede i tip zahvata utvrđuje se nakon rengenskog snimanja, a potrebno je još učiniti i krvnu sliku.

Pacijenti koji uzimaju antikoalgulantnu terapiju moraju s istom prekinuti 2-3 tjedna prije. Treba se suzdržati i od uzimanja nikotina i alkohola.

Zahvati se izvode u totalnoj anesteziji, ponekad lokalnoj i traju 1,5 -2,5 sati. Finalni rezultati i stabilnost ovise o njezi nakon zahvata kada treba naučiti kako koristiti nadomjestak i postepeno ga opterećivati.

Povratak na vrh…

Nadomjestak kuka

Starost iznad 65 godina, prehrana, profesionalna opterećenja i privatni život kao i naslijedni faktori mogu dovesti do slabljenja kuka. Instalacijom implatanta, bolni i oštećeni kuk može biti zamijenjen s visokofunkcionalnom protezom.

Proteza se sastoji od 3 dijela: nosača, čašice i kuglice. Pojedini dijelovi su raspoloživi u raznim veličinama i materijalima i adaptiraju se tijelu najbolje što je to moguće. Nosač se najšešće izvodi u titanu i kobalt/krom materijalima. Nosač je izrađen od metalic polyethylene.

Cijeli se sistem može pričvrstiti na kosti cementom, ali postoje i proteze koje se ne pričvršćuju cementom. Proteze koje se pričvršćuju omogućavaju brži oporavak i kraći preriod do povratka normalnim aktivnostima. Proteze bez cementa omogućavaju nastanak nove strukture kostiju i stoga je oporavak duži. One se ugrađuju mlađim pacijentima s jačom koštanom masom.

Materijali su biokompaibilni i ne korodiraju, ne degeneriraju i ne erodiraju tokom vremena.

Ovisno o načinu pričvršćenja proteze ovisi i izbor operativne metode: tradicionalna ili minimalno invazivna koja se provodi kroz dva mala proreza i manje uništava okolna tkiva te je oporavak kraći kao i boravak u bolnici.

Prije zahvata provode se uobičajene pretrage: krvi, urina, EKG i oropedsko testiranje kako bi se planirao najbolji izbor proteze. Okolno tkivo mora biti neinficirano. Lijekovi za smanjenje zgrušavanja moraju se prestati uzimati. Ukoliko je osoba značajno preteška, možda će joj biti preporučeno smanjenje težine kako bi pristup kuku bio lakši.

Kućni oporavak podrazumijeva pomoć u kući zbog ograničene pokretljivosti, tjednima nakon oprezacije, od vođenja kućanstva do održavanja.

Povratak na vrh…

Zamjena zgloba ramena

Obzirom da ruke koristimo gotovo u svakom trenutku našeg svakodnevnog života, bez prave funkcije ramenog zgloba mnoge radnje postaju bolne, a neke čak i nemoguće.

Visoka dob, pojačani stres ili bolest mogu dovesti do istrošenosti zgloba (artroze), upalnih reumatskih bolesti ili odumiranja glave nadlaktične kosti i limitiranja funkcije ramenog zgloba.

Današnja ortopedija nudi mogućnosti zamjene ramenog zgloba umetnim čime se vraća funkcionalnost, mobilnost i mogućnost bavljenja sportom, a osoba se rješava i bolova.

Rameni zglob sastoji se od dva dijela: glave zgloba i čašice. Zamijenjuje se istrošeni, upaljeni ili nekrotični dijelovi zgloba, a ponekad i zglob u cijelosti te se, ovisno o čvrstoći kostiju učvršćuje se sa ili bez cementa.

Odluku o tipu operativnog zahvata donosi se nakon preliminarnih pretraga koje uključuju: krvnu sliku, rengenski snimak i EKG. Pacijent treba biti u dobroj fizičkoj kondiciji, ostaviti se cigarete i prestati uzimati lijekovi koji sperčavaju zgrušavanje krvi.

Zahvat se provodi uz lokalnu ili opću anesteziju, ovisno o zahtjevnosti i planiranom tipu zahvata koji traje 2-3 sata. Pacijent ostaje u bolnici 2-5 dana. Tijekom prvih 4-6 tjedana postoperativnog oporavka pacijent nosi specijalan zavoj i radnje poput voženja automobila nisu moguće. Povratak na posao moguć je nakon 3-6 tjedana, ukoliko osoba ne radi zahtjevan fizički posao.

Nakon operacije bolno stanje nestaje ili se postepeno smanjuje tijekom oporavka. Pokretnost ramena se povećava, sukladno opsegu fizikalne terapije koja se provodi. Puni rezultati vidljivi su nakon 3-6 mjeseci.

Povratak na vrh…

Zamjena diska kralježnice

Spinalni diskovi omogućavaju stabilnost i maksimalnu pokretljivost cijelog stupa kralježnice. Istovremeno, oni štite kičmeni živac koji povezuje gornji i donji dio tijela.

Bol kralježnice uzrokovan iskliznućem diska zbog degenerativnih promjena ili iznenadne ozlijede nastaje njegovim pritiskom na kičmeni živac u vertebralnom kanalu ili prema korjenima živca u pozadini. Ovisno o tome koji je živac zahvaćen kompresijom, javlja se bol u vratu, donjem dijelu leđa, ukočenost, motorički problemi, reduciraju refleksi, a može doći i do gubitka kontrole nad mokrenjem.

Ukoliko se simptomi ne poboljšaju konzervativnim metodama, u obzir dolazi operacija spinalnog diska. Takvim zahvatom može se umanjiti bol i povratiti mobilnost kralježnice.

Zahvat se provodi uz opću ansteziju: uklanja se spinalni disk i zamjenjuje protetičkim umetkom koji se sastoji od metala i plastike i pričvršćuje za susjedne kralješke.

Prolaps diska u samo jednom kralješku i inače zdrava kralježnica su važan preduvjet instalacije umjetnog spinalnog diska. Pri tome kralješci ne smiju pokazivati nikakav tip degeneracije. Osoba ne smije biti prekomjerne težine i da ne smije patiti od osteoporoze niti skolitisa. Ovi preduvjeti utvrđuju se prethodnim pretragama kao što su rengensko snimanje, magnetska rezonanca. Dva tjedna prije operacije ne smiju se koristiti lijekovi za sprečavanje zgrušavanja krvi, a niti uzimati alkohol i nikotin jer ometaju proces ozdravljenja.

Opreracija traje 3-6 sati, a boravak u bolnici 2-5 dana. U najvećem broju slučajeva pokretljivost se vraća već prvi dan. U slučaju ugradnje impatanta u vratni dio kralježnice, tokom prvih 6 mjeseci nakon opearcije preporuča se nošenje mekog vratnog prstena, a za lumbalni dio se poreporuča nošenje potpornog korzeta 6 tjedana.

Daljnji oporavak uključuje regularnu fizikalnu terapiju za jačanje kičmenog stupa, vježbe istezanja i hodanje. Redovnim aktivnostima moguće se vratiti 6-8 tjedana.

Povratak na vrh…

Vertebroplasty

Osteoporoza je česta bolest u odmakloj dobi koju karaktrizira smanjena koštana masa i njezino daljnje propadanje. Kao poslijedica bolesti je opasnost od lomova pojedinih kostiju, čak i cijelog skeleta. Frakture su posebno opasne za kičmeni stup zbog narušavanja stabilnosti i bolova.

Ukoliko je zadovoljeno nekoliko preduvjeta može se izvesti zahvat “percotaneous vertbroplasty”. Tehnika je minimalno invazivna, stabilizira frakture kičme i reducira bol. Ukoliko se izvodi neposredno nakon loma, uspješnost je 80-90%, a moguće je i potpuno uklanjanje boli.

Stabilizacija kičmenog stupa postiže se injektiranjem koštanog cementa u kost upotrebom fine igle koja se uvodi u kralježak praćena rengenski. Nakon injektiranja, kost se stvrdnjuje potpomognuto zagrijavanjem i utvrđuje kost iznutra prema vani. Tijekom jednog zahvata na taj se način može tretirati do 3 kralješka.

Procedura zahtijeva lokalnu anesteziju u regiji gdje će se uvoditi igla ili može biti zamijenjeno laganim analgeticima ili sedativima. Nakon završetka tretmana potreban je odmor u krevetu, a savjetuje se i jedan dan boravka na klinici. Nakon zahvata potrebno je kontrolirati se CT u redovitim intervalima te nastaviti liječiti osteoporozu.

Tijekom pripreme za zahvat, osim krvne slike i normalne koagulacije krvi, važno je komentirati i postojeće alergije pacijenta kako bi se izbjegla alergijska reakcija na injektiranu supstancu. Ne smije biti prisutna aktualna upala kostiju ili spinalnog diska, a magnetskom rezonancom treba isključiti postojanje tumora.

Povratak na vrh…

 
Usluge | Oglašavanje | 8. ožujak, 2010.


INVESTICIJSKI FORUM
ZDRAVLJA I TURIZMA ADRIATIC REGIJE

REZERVIRAJ SMJEŠTAJ
Health Card
1 KN DNEVNO ZA VAŠE ZDRAVLJE
Call centar
Pošaljite nam upit ili naručite medicinsku uslugu


rezervirajte-sami-svoj-hotel


Ponuda naših usluga sa cijenama
KATALOG© 2010 Medicinska mreža             Početna | Kontakt | Usluge | Opći uvjeti poslovanja