Početna | Kontakt | Oglašavanje Politika privatnosti Uvjeti korištenja kolačića

Liječenje debljine

Općenito

Debljina nije samo estetski problem s kojim se ljudi trebaju nositi sami,ona je važan faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa te izaziva povišene masnoće i krvni tlak pa prekomjernu debljinu treba liječiti.Liječenje debljine je složeno i zahtjevno. Rezultati liječenja dugoročno su neizvjesni. Kratkoročno se postiže početni uspjeh u mršavljenju neovisno o dijeti koja se primijeni. Međutim, glavni je problem održati kroz dugo razdoblje postignutu nižu tjelesnu težinu, što se najčešće ne uspijeva. Zbog toga su ciljevi liječenja skromni, ali realno ipak dostižni: smanjenje tjelesne težine za oko 10 posto tijekom pola godine i održavanje postignute niže težine.

Tek nakon stabiliziranja postignute tjelesne težine može se pokušati u novom ciklusu daljnje postupno smanjivanje tjelesne težine. Gubitak tjelesne težine treba biti postupan, 2-4 kg na mjesec. Intenzivniji gubitak tjelesne težine može biti opasan i ne preporučuje se bez liječničkog nadzora, a provodi se samo u posebnim situacijama i u bolničkim uvjetima. S druge strane, iskustvo je pokazalo da je brz i intenzivan gubitak tjelesne težine povezan s ponovnim brzim debljanjem. Liječenje je dugotrajno, kompleksno i zahtijeva multidisciplinaran pristup.

Poseban oprez potreban je u bolesnika s arterijskom hipertenzijom, kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima i dijabetesom. Liječenje debljine zahtijeva stalni napor u mijenjanju pogrešnih navika vezanih za stil života, način prehrane i tjelesnu (ne)aktivnost. Za to je potrebna visoka motiviranost, dobra organizacija vremena i odabir prioriteta.

To je zahtjevan proces koji zahtijeva preraspodjelu vremena. U toj preraspodjeli dio dotadašnjih aktivnosti nužno će morati trpjeti kako bi se od njih oduzeto vrijeme posvetilo spavanju, odmoru, tjelesnoj aktivnosti i prehrani. Ove promjene mnogima nisu dugotrajno prihvatljive, ili briga o njima zahtijeva previše vremena i truda, zbog čega je često vraćanje prijašnjim obrascima ponašanja, što uzrokuje ponovno debljanje. Kako bi liječenje debljine bilo što uspješnije nužno je da se provodi pod stručnim lječničkim nadzorom

 

 
Usluge | Oglašavanje | 8. ožujak, 2010.


INVESTICIJSKI FORUM
ZDRAVLJA I TURIZMA ADRIATIC REGIJE

REZERVIRAJ SMJEŠTAJ
Health Card
1 KN DNEVNO ZA VAŠE ZDRAVLJE
Call centar
Pošaljite nam upit ili naručite medicinsku uslugu


rezervirajte-sami-svoj-hotel


Ponuda naših usluga sa cijenama
KATALOG© 2010 Medicinska mreža             Početna | Kontakt | Usluge | Opći uvjeti poslovanja