Početna | Kontakt | Oglašavanje Politika privatnosti Uvjeti korištenja kolačića

Interna, kardiološka obrada i zahvati

Otkrivanje kardiovaskularnih bolesti počinje anamnezom, odnosno razgovorom bolesnika i liječnika i kliničkim pregledom na osnovi kojih će iskusan kardiolog već naslutiti o kojoj se dijagnozi radi. Elektrokardiogram (EKG) daje korisne informacije o poremećajima ritma i provođenja, ali i o drugim strukturnim poremećajima srcaTest opterećenja (ergometrija) je pretraga koja objektivno pokazuje koliko je smanjeno podnošenje fizičkog opterećenja bolesnika i ukazuje na moguću koronarnu bolest. Transtorakalni ultrazvuk pokazuje eventualne promjene u strukturi srca, odnosno promjene veličine srčanih šupljina, debljine stijenki, morfologije srčanih zalistaka kao i promjene u srčanoj funkciji, odnosno radu srčanog mišića i srčanih zalistaka.

Transezofagijski ultrazvuk srca izvodi se pomoću sonde koja se postavi u jednjak zbog čega se postiže puno bolja vizualizacija i najmanjih strukturnih i funkcionalnih poremećaja srca. Tom pretragom se mogu često utvrditi prirođene srčane greške koje se ne vide transtorakalnim ultrazvukom srca. Doppler pretragom arterija i vena se dijagnosticiraju suženja arterija vrata i nogu te duboka venska tromboza. Holter EKG-a bilježi srčani ritam kontinuirano tijekom 24 sata čime se povećava mogućnost otkrivanja poremećaja ritma i provođenja koji nisu stalno prisutni. Holter tlaka je pretraga koja objektivno i točno prati kretanje vrijednosti tlaka tijekom 24 sata i omogućava adekvatnije liječenje. “Loop recorder” je minijaturni uređaj koji se malim kirurškim zahvatom potkožno ugrađuje bolesniku, a kontinuirano tijekom dužeg razdoblja od nekoliko mjeseci do godina prati eventualne poremećaje ritma i provođenja srca.

Testiranje elektrostimulatora srca je pretraga kojom se redovito pomoću kompjutora provjerava rad elektrostimulatora i podešavaju parametri elektrostimulacije. Testiranje se izvodi telemetrijski, tj. samo postavljanjem naprave nad kožu na mjestu gdje je elektrostimulator postavljen. Kateterizacija srca je invazivna pretraga koja se izvodi postavljanjem dugačkih tankih katetera kroz arteriju ili venu u srčane šupljine uz pomoć rentgen uređaja. Vizualizacija srčanih šupljina primjenom kontrasta, mjerenje tlakova i zasićenja krvi kisikom u srčanim šupljinama dovode do točne dijagnoze srčanih bolesti.

Angiografija je invazivna pretraga koja se izvodi postavljanjem dugačkih tankih šupljih katetera kroz arteriju u aortu ili njene ogranke. Vizualizacija aorte i arterija vrata, zdjelice, nogu i dr. primjenom kontrasta dovodi do konačne dijagnoze i odlučujuća je za daljnje liječenje. Koronarografija je invazivna pretraga koja se izvodi postavljanjem dugačkih tankih šupljih katetera kroz arteriju u ušće lijeve i desne koronarne arterije. Vizualizacija koronarnih arterija primjenom kontrasta dovodi do konačne dijagnoze koronarne bolesti i odlučujuća je za daljnje liječenje.

Elektrofiziologija je invazivna pretraga kojom se pomoću dugačkih tankih katetera postavljenih u srčane šupljine snima EKG u srcu te se utvrđuje točan mehanizam poremećaja ritma i provođenja kao i točan položaj patoloških električkih spojeva u srcu. Biopsija miokarda je invazivna pretraga kojom se pomoću dugačkih tankih katetera postavljenih u srčanu šupljine preko arterije ili vene uzima komadić srčanog tkiva radi patohistološke dijagnoze. “Intracardiac echocardiography (ICE)” je invazivna pretraga kojom se pomoću tankog dugačkog katetera postavljenog u srčanu šupljinu putem arterije ili vene neposredno vizualiziraju strukturni i funkcionalni srčani poremećaji s visokom točnošću.

 
Usluge | Oglašavanje | 8. ožujak, 2010.


INVESTICIJSKI FORUM
ZDRAVLJA I TURIZMA ADRIATIC REGIJE

REZERVIRAJ SMJEŠTAJ
Health Card
1 KN DNEVNO ZA VAŠE ZDRAVLJE
Call centar
Pošaljite nam upit ili naručite medicinsku uslugu


rezervirajte-sami-svoj-hotel


Ponuda naših usluga sa cijenama
KATALOG© 2010 Medicinska mreža             Početna | Kontakt | Usluge | Opći uvjeti poslovanja