Početna | Kontakt | Oglašavanje Politika privatnosti Uvjeti korištenja kolačića

Estetska kirurgija

Općenito

Kada vanjski izgled osobe više nije u skladu s njenom unutarnjom slikom o sebi, osjećaji vlastite vrijednosti mogu biti ozbiljno poljuljani. Za mnoge su ljude, samopuzdanje i pozitivno zračenje usko povezani s lijepim i skladnim vanjskim izgledom.

Izgled osobe također igra bitnu ulogu u svakodnevnom životu.

S medicinskog aspekta o plastičnoj kirurgiji, kao o načinu za bolje osjećanje osobe, govori se i nakon doživljenih nezgoda, nakon čega takav tretman može biti s medicinskog gledišta neophodan.

U ovom području posljednjih godina su načinjeni ogromni pomaci u smislu tipova tretmana i operativnih metoda:

• Povećanje grudi
• Podizanje grudi/Zatezanje grudi
• Smanjenje grudi
• Oblikovanje stražnjice
• Korekcija listova
• Korekcija obraza
• Korekcija brade
• Korekcija ušiju
• Korekcija kapaka
• Zatezanje kože lica
• Presađivanje kose
• Korekcija čeljusti
• Korekcija usana
• Liposukcija
• Korekcija nosa
• Korekcije na koži
• Uklanjanje ožiljaka s kože
• Spider tretman vena
• Uklanjanje žlijezda znojnica
• Podizanje bedara
• Nabori na trbuhu
• Korekcija bora
• Injekcije za bore

Povećanje grudi

Grudi su jedan od najvažnijih simbola ženstvenosti i imaju vrlo značajnu ulogu u osjećaju vlastite vrijednosti. Žene nezadovoljne oblikom koji je priroda dala njihovim grudima, promjenama na grudima uslijed starenja ili gubitka tjelesne težine, asimetrijom dojki ili premalim grudima, pomoć mogu potražiti u estetskim zahvatima.

Povećanje grudi je jedan od najčešćih zahvata u kozmetičko-plastičnoj kirurgiji koji se ne vrši isključivo iz estetskih razloga. Rekonstrukcija grudi uz pomoć silikonskih umetaka može biti neophodna kada je riječ o početku deformacije grudi ili nakon amputacije grudi zbog zloćudnih bolesti.

Metode klasičnog povećanja grudi razlikuje se po tipu, obliku i veličini umetaka. Punjenje unutar umetaka sastoji se od silikona ili biokompatibilne slane tekućine; u nekim slučajevima se umeće prazan umetak koji kasnije može biti ispunjen ubrizgavanjem.

Prednosti i mane svake metode moraju biti pažljivo odmjerene u svakom pojedinačnom slučaju. Sam postupak provodi se uz uporabu opće anestezije te se nakon toga se predviđa ostanak u bolnici 1-3 dana.

Cjelokupne postoperativne mjere pomažu procesu zacjeljivanja. U prvim tjednima nakon operacije, preporuča se nošenje posebnog grudnjaka koji podržava grudi. Sport i druge tjelesni napore treba izbjegavati oko 2 mjeseca. Nakon otprilike 6 mjeseci ove bi komplikacije trebale potpuno nestati, a ožiljci se u najvećoj mjeri povući. U toj su fazi rezultati zahvata na grudima vidljivi i prepoznatljivi.

Određeni rizik predstavlja biokompatibilnost umetka, koji je u osnovi strani objekt vašem tijelu. U nekim slučajevima dolazi do otvrdnjavanja omotača uslijed obrambenog mehanizma. U tom slučaju može pomoći drugi korektivni zahvat.

Povratak na vrh…

Podizanje grudi/Zatezanje grudi

Grudi se ubrajaju među najvažnije značajke ženstvenosti. Kada prirodni čimbenici kao što su trudnoća, dojenje ili normalan proces starenja uzrokuju smanjenje čvrstoće i elastičnosti grudi, kozmetička kirurgija nudi podizanje grudi, poznato i kao mastopexy, kao mogućnost za podizanje i učvršćenje tkiva grudi.

Kada se realna poboljšanja više ne mogu očekivati od uravnotežene prehrane, vježbanja i kozmetičkih sredstava, treba uzeti u obzir podizanje grudi.

Rast tijela i razvoj grudi trebao bi biti dovršen, a zdravstveno stanje pacijentice treba biti stabilno. Podizanje grudi je operacija koja se normalno vrši uz pomoć opće anestezije. Postupak traje oko 2-3 sata, a nakon toga potrebno je ostati u bolnici 1- 4 dana. U prvim danima nakon podizanja grudi, pacijentice nose usko prijanjajući zavoj koji štiti ožiljke i održava zategnutost grudi.

Nakon operacije mogu se očekivati oticanje, bolovi i mogući podljevi. Ovi se problemi obično tretiraju tijekom boravka u bolnici. Osnovni rizik prilikom zahvata podizanja grudi su infekcije rana ili preosjetljivost u području grudi. Ako rana dobro zacjeljuje i primjenjuju se postoperativne mjere, pacijentica se može ubrzo vratiti svom normalnom svakodnevnom životu, uz izbjegavanje teških fizičkih napora.

Povratak na vrh…

Smanjenje grudi

Za svaku ženu, veličina i oblik njenih grudi su od velikog značenja. Vrlo velike grudi obično imaju negativne učinke za mnoge žene i nisu estetski poželjne. Zbog njihove težine mogu čak dovesti i do zdravstvenih problema: nepravilno držanje i iskrivljenje kralježnice mogu u svakodnevnom životu žene uzrokovati bolove u vratu, ramenima i leđima.

U modernoj kozmetičkoj kirurgiji smanjenje grudi je čest i obično rutinski zahvat koji mnogim ženama pomaže da steknu novo samopouzdanje. Ovisno o početnom stanju, razlikuju se različite metode smanjenja grudi koja se naziva i mammary reductoplasty. U većini slučajeva izvodi se zajedno s podizanjem grudi kako bi se što više približili željenom obliku i čvrstoći:

U pravilu, smanjenje grudi se izvodi uz pomoć opće anestezije; pacijentica ostaje u bolnici nakon zahvata od 1 do 7 dana. Odmah nakon operacije nosi se čvrsti zavoj, ali može se tuširati nakon nekoliko dana i provoditi normalnu tjelesnu higijenu.

Oticanje, podljevi i možda bol, mogući su kao i u svakom operativnom zahvatu, ali mogu se riješiti tijekom boravka u bolnici. Nakon nekoliko tjedana pacijentica nosi grudnjak koji podržava grudi i pomaže zacjeljenju rane koja može imati par ožiljaka.

Ukoliko se slijede upute liječnika za najbolju moguću individualnu njegu nakon zahvata, svi simptomi ili smetnje trebali bi nestati za oko 6 mjeseci, a konačni rezultati tada postaju prilično vidljivi. Također se postiže vidljivo poboljšanje simptoma koji su bili prisutni zbog prevelikih grudi.

Povratak na vrh…

Oblikovanje stražnjice

U današnje vrijeme, čvrsta figura s dobro oblikovanom stražnjicom je apsolutno poželjna. Kada sport i dugotrajne promjene u prehrambenim navikama ne mogu donijeti značajna poboljšanja, treba razmotriti mogućnost plastične kirurgije: da bi se uklonile masne naslage, da se stražnjica učvrsti nakon gubitka težine, “zategne”, da bude oblija i veća

U nekim slučajevima tri mogućnosti, smanjenje, zatezanje (učvršćenje) ili povećanje se – kombiniraju.

Smanjenje stražnjice se obično postiže liposukcijom i, ako je potrebno, naknadnim podizanjem kože. U tom slučaju, stabilna muskulatura stražnjice je važan preduvjet.

Za povećanje stražnjice, koriste se umetci ili transplantacija masnoće na tijelu, kako bi se postigao željeni oblik stražnjice. Prije korektivnog operativnog zahvata prvo se mora utvrditi opće zdravstveno stanje. Oblik i sastav vaše stražnjice se precizno dokumentiraju i raspravlja se o mogućim rezultatima.

Vrsta i doseg operativnog zahvata ovisi o metodi tretmana: tijekom liposukcije lokalna anestezija je obično dovoljna, dok je za veće zahvate potrebna opća anestezija. Normalno se zahtijeva ostanak u bolnici na jedan ili dva dana tako da se, između ostalog, mogu ispravno provesti postoperativne mjere njege.

Bol i slučajevi oticanja koju se pojavljuju, kao i druge komplikacije, mogu se učinkovito tretirati u prvim danima nakon operacije. U narednih šest tjedana moraju se nositi posebne čarape koje sprječavaju zadržavanje tekućine u tkivima.

U slučaju korekcije uz pomoć umetaka, ne smije se sjediti nekoliko dana kako se ne bi poremetio oblik stražnjice. Nakon otprilike 4 tjedna obično se možete vratiti normalnom svakodnevnom životu.

Nakon najkasnije šest mjeseci možete očekivati konačne rezultate: uočljivo bolje proporcije stražnjice te čvršća i zategnutija koža.

Povratak na vrh…

Korekcija listova

Problem listova, njihovu asimetriju ili nedovoljnu veličinu treba prije svega pokušati riješiti putem mišićnog treninga.

Ako se tim sredstvima ne postiže poboljšanje, kozmetička kirurgija nudi mogućnost povećanja listova.

Dobro oblikovani, i potencijalno veći listovi se postižu putem primjene umetaka za listove, vlastitog tjelesnog tkiva ili injekcija silikona ili masti. Postupak se izvodi na isti način za žene i muškarce.

Povratak na vrh…

Korekcija obraza

Izgled vašeg lica nije određen samo izgledom vaših očiju, nosa i usta već također definicijom i oblikom kostiju koje formiraju osnovu lica.

Stoga su proporcije i oblik brade, kao i kostiju obraza, jednako važne u definiranju karakteristika skladnog izgleda lica. Visoko pozicionirane kosti obraza smatraju se znakom elegancije i ljupkosti. Obrazi koji su preslabo oblikovani mogu, zahvaljujući estetskoj plastičnoj kirurgiji, dobiti ljepši oblik i punoću.

Povratak na vrh…

Korekcija brade

Ukoliko je brada presnažno definirana, isturena prema naprijed ili pak preslabo defnirana te izgleda plosnato i udubljeno, njezinom korekcijom profil lica može postati lijep i skladan.

U nekim slučajevima genioplastija (korekcija brade) može se izvršiti zbog medicinskih ili čeljusno-ortopedskih razloga.

Ovaj zahvat se općenito može obavljati nakon završetka ciklusa razvoja čeljusne kosti. Pomicanje bradnog dijela u željenom smjeru se vrši operativno nakon iscrpne analize lica i konzultacije, u većini slučajeva uz korištenje opće anestezije. Ovisno o vrsti korekcije, liječnik kirurg uklanja dijelove brade ili, u slučaju opadajuće brade, postiže vizualno pomicanje brade prema naprijed stavljanjem umetka.

Nakon operacije, prisutne su otekline i podljevi, no one nakon nekoliko dana iščezavaju. Također je moguća bol prilikom jela i govora.

Procesu zacjeljenja treba pripomoći hladnim kompresama i odgovarajućom njegom. Njegu usne šupljine treba provoditi s posebnom pažnjom.

Uz odgovarajuću njegu rane i općenito pozitivan ishod zahvata, normalan svakodnevni život bez smetnji je obično moguć nakon 7 do 10 dana.

Povratak na vrh…

Korekcija ušiju

Kod većine ljudi uši ne privlače puno pažnje osim kada one ne odgovaraju ukupnoj vizualnoj pojavi osobe, odnosno, kada odskaču u negativnom smislu, tzv. «slonovske uši» ili klempave uši.

Problem urođene malformacije ili asimetrije u hrskavičnom dijelu na obje strane može se ukloniti uz pomoć modernog kirurškog operativnog zahvata. To je jednostavna, niskorizična metoda preoblikovanja hrskavice koja se može izvesti na jednom ili oba uha.

Preporučljivo je da se zahvat izvede tijekom djetinjstva jer hrskavica kod djece nije tako tvrda kao kod odraslih. U svakom slučaju dijete treba biti starije od pet godina kada započinje glavni ciklus rasta ušiju. Operacija se izvodi na djeci i odraslima svih dobi bez značajnih problema.

Uzrok klempavih ušiju je nedovoljan razvitak ili nedostatak glavnih nabora u uhu. Iz tog razloga koristi se kirurški zahvat koji obnavlja natore i fiksira uho u novi položaj. Opasnost od problematičnih ožiljaka je nepotrebna jer se operativni zahvat vrši na stražnjem dijelu uha.

Uobičajeno, kada nema komplikacija, zahvat se može vršiti uz korištenje lokalne anestezije u trajanju od dva sata ili oko 30 do 60 minuta po uhu. U izuzetnim slučajevima savjetuje se ostanak u bolnici na jedan dan.

Nakon operacije, čim popusti utjecaj sedativa, osoba uz pratnju može ići kući. Ako proces oporavka teče prema planu, osoba se može vratiti na posao, a djeca u školu, nakon tri do četiri dana.

Povratak na vrh…

Korekcija kapaka

Naši očni kapci čine potpuno formirano estetsko jedinstvo s našim licem i jako pridonose otvorenom, prijateljskom izgledu. No prirodan proces starenja može ih učiniti vidljivima. Koža i mišićno tkivo u području oko očiju mogu izgubiti elastičnost, a to dovodi do nastanka bora i viška tkiva. Također se može pojaviti masno tkivo u očnoj šupljini.

Takve nepravilnosti kože su jasno vidljive i očituju se u svakodnevnim terminima kao spušteni kapci (upper eyelids) ili vrećice ispod očiju (lower eyelids).

Ovisno o prirodi nepravilnosti, spušteni kapci ili vrećice ispod očiju mogu odavati dojam prerano ostarjelog, umornog lica. Podizanjem kapaka i njihovim vizualnim pomlađivanjem postiže se ljepši izgled očiju i lica.

Povratak na vrh…

Zatezanje kože lica

Istinska ljepota ne poznaje godine. Pa ipak, mnogi ljudi žele zaustaviti znakove starenja ili barem malo usporiti ovaj prirodni proces.

Naša je koža subjekt prirodnog procesa starenja što vodi ka smanjenju njene elastičnosti i zategnutosti potkožnog mišićnog tkiva. Bore se pojavljuju prvenstveno na licu i vratnom dijelu, a koža počinje visjeti. Sve to može promijeniti vaš izgled u većoj ili manjoj mjeri i dati licu umoran izgled.

I način života ostavlja svoje ožiljke za sobom: sunčanje, stres, prehrana, pušenje, alkohol i slično – sve to ubrzava proces prirodnog starenja kože. Ako se dublje bore već prisutne na koži počinju produbljivati, kreme protiv bora ne mogu zaustaviti njihov razvoj.

Faceliftingom opuštena koža se može ukloniti, a tkivo se može zategnuti. Ako je pravilno izveden, ovim zahvatom dobiva se mlađi i svježiji izgled čak i 8-12 godina. Zahvat se izvodi s posebnom pažnjom da mimiku i izražajnost lica ostanu nepromijenjeni, zadržavajući prirodan izgled.

Zahvat se vrši uz korištenje opće anestezije. Moguće je zatezanje kože kompletnog gornjeg dijela lica, podizanje vrata i obraza te također ciljani zahvati kao što je omekšavanje dubokih bora između nosa i u kutovima usana.

Ukoliko rane normalno zacjeljuju, u većini slučajeva nakon nekoliko mjeseci ništa se ne vidi. Dva do tri tjedna nakon operacije, može se očekivati osjećaj zatezanja kože, oticanje i osjećaj omamljenosti. Nakon toga svaki neželjeni učinak bi trebao nestati a rezultat zatezanja kože trebao bi postati vidljiv.

Proces zacjeljenja ubrzava puno odmora i podignuta glava prilikom spavanja.

Povratak na vrh…

Presađivanje kose

Gubitak kose je rašireni problem s kojim se, posebno muškarci, suočavaju već u vrlo mladoj dobi. Kada se gubitak kose jako poveća i kosa više ne raste, njezino prorjeđivanje postaje vidljivo. Pojavljivanje ćelavih mjesta u većini slučajeva utječe na samopouzdanje osobe.

Primarno je gubitak kose uzrokovan genetskim čimbenikom no i bolest ili nesreće mogu prouzročiti pretjeran i nepovratan gubitak kose. Kada postane jasno gdje leže uzroci alopecie, može se odrediti vrsta terapija. To može biti hormonalno ili medicinsko liječenje ili presađivanje vaše kose.

Cilj presađivanja vlastite kose je ravnomjerno raspoređivanje kose na glavi. Tako kosa izgleda punije, a ćelava mjesta se prekrivaju. Ovaj zahvat obavlja se vanambulantno, uz pomoć lokalne anestezije. Oko 14 dana prije zahvata trebate se suzdržati od uživanja alkohola i nikotina i prestati uzimati neke lijekove kao što je aspirin.

Operacija počinje uzimanjem dijela kose s područja na kojem još ima dovoljno kose (donatorsko područje). S tog dijela se dobivaju male folikularne jedinice (skupina vlasi koji odgovaraju prirodnim grupama kose, oko 15 vlasi), mini-izrast (skupina od oko 2-4 vlasi) ili mikro-izrast (skupina od 1-2 vlasi). Ćelava mjesta koja se trebaju popuniti kosom (primateljska područja) se pripremaju tako da se naprave male rupice na koži tjemena. Zatim se kosa presađuje.

Ranice na donatorskom području se zatvaraju šivanjem i naknadno formiraju trajan ožiljak. Kompresivni zavoj, koji se stavlja, treba nositi 1-2 dana. Za optimalne rezultate, ovaj se postupak mora ponoviti više puta zbog činjenice da jedan zahvat dozvoljava presađivanje ograničenog broja skupina vlasi.

Osim opisane metode, postoji i mogućnost direktnog uklanjanja i presađivanja folikularnih jedinica. Ova metoda čini mogućim presađivanje dlaka s tijela. Nakon presađivanja formira se tanki sloj kožice. Bol je obično ograničena i može se ukloniti uporabom analgetika.

Ovisno o složenosti zahvata, sportske aktivnosti mogu se prakticirati 2-3 tjedna nakon presađivanja.

U slučajevima gubitka kose uslijed starenja, zahvat se može ponoviti nakon nekoliko godina.

Povratak na vrh…

Korekcija čeljusti

Čeljust igra izuzetno veliku ulogu u čovjekovom svakodnevnom uzimanju hrane, kao i u verbalnoj komunikaciji. Ako je čeljust u nepravilnom položaju, to može dovesti do značajnih smetnji prilikom žvakanja, gutanja i govora, što bitno utječe na kvalitetu života osobe. Jedna od dugotrajnih posljedica može biti bolest temporomandibularnog zgloba čiji uzroci uključuju ne-fiziološko naprezanje zubiju.

Pored tih funkcionalnih ograničenja, pogrešan pološaj čeljusti često se uočava kao estetski problem zbog činjenice da gornji i donji dio čeljusti imaju pogrešan zagriz i stoga privlače pažnju.

Urođena ili nesrećom stečena anomalija čeljusti može se korigirati uz pomoć ortodongske terapije, kirurgije ili, najčešće, kombinaciju tih dviju metoda.

Povratak na vrh…

Korekcija usana

Pune, lijepo oblikovane usne u većini kultura smatraju se znakom senzualnosti, dok tanke usne ne odgovaraju suvremenim idealima ljepote.

Usne su često tanke od rođenja, ali mogu izgubiti punoću i u poznijoj dobi, što dovodi do nelijepog izgleda. Osim toga, kada konture usana nisu optimalno oblikovane, neke žene to smatraju manom njihove ljepote.

Onima koji žele imati ljepše oblikovane i punije usne, kozmetička kirurgija nudi pomoć u obliku korekcije usana ili povećanja usana. To vam omogućuje da odredite koji će oblik i punoću plastični kirurg dati vašim novim usnama.

Povratak na vrh…

Liposukcija

Pored psiho-socijalnih problema koje uzrokuje pretilost, mogu se pojaviti i zdravstveni problemi zbog toga što su dijelovi tijela, posebno zglobovi, preopterećeni.

Uklanjanje tjelesne masti, u profesionalnoj terminologiji poznato kao liposukcija, može vam pomoći da se približite tijelu o kakvom sanjate, pomoći vam da povratite samopouzdanje i smanjite potencijalne zdravstvene poteškoće.

Rezultati liposukcije mogu biti posebno obećavajući za lokalizirane jastučiće masti na specifičnim dijelovima kao što su bokovi, trbuh ili brada.

Ipak, treba znati da liposukcija nije alternativa gubljenju tjelesne težine putem bavljenja sportom, pravilne prehrane i zdrave dijete, te nije metoda tretiranja pretilosti. Ona jednostavno omogućuje uklanjanje posebno koncentriranih nakupina masnoća s određenih dijelova tijela, dajući tijelu pravilnije proporcije.

Dakle, i nakon liposukcije, potrebno se nastaviti držati zdrave dijete i održavate kondiciju sportskim aktivnostima.

Povratak na vrh…

Korekcija nosa

Izgled lica na poseban je način određen nosom kao njegovim središnjim dijelom te je u tom smislu važna i njegova estetika. Iako niti jedan nos nije savršeno simetričan, zbog nepravilnosti hrskavice ili dijelova kosti, može poprimiti i jače transformacije: biti preširok ili predugačak, previše isturen, iskrivljen, “čekić nos”.

Deformacije nosa, primjerice iskrivljenost, mogu otežavati i njegove osnovne funkcije: disanja i mirisanja.

Nepravilan položaj nosa može se korigirati. Rhinoplastika dovodi vaš nos u sklad s proporcijama vašeg lica i/ili sigurno poboljšava protok zraka u nazalnom dijelu nosa.

Prije zahvata nos se detaljno pregledava i raspravlja se o željama pacijenta. Uobičajena je mogućnost kompjutorske simulacije u cilju vizualizacije rezultata planiranog zahvata.

Operacija je niskorizična, a ovisno o dosegu i složenosti zahvata koristi se opća ili lokalna anestezija. Nakon zahvata koji traje 1-2 sata, slijedi boravak u bolnici.

Kako bi se stabilizirao novi oblik nosa stavlja se kalup na do 2 tjedna. Za to vrijeme mogući je oticanje i podljevi u nosnom dijelu praćeni blagim bolovima.

U tjednima nakon operacije najbolje je planirati odmor tijekom kojeg bi i otekline trebale nestati. Sportske aktivnosti treba izbjeći.

Povratak na vrh…

Korekcije na koži

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Zbog njene izloženosti vanjskim utjecajima, sklona je ozljedama, utjecajima okoliša, a znaci starenja vidljiviji su nego na drugim organima.

Estetska dermatologija bavi se izbjegavanjem ili smanjenjem trajnih tragova i oštećenja kože, primjerice bradavica, akni, abnormalnosti krvnih žila (angioma), ožiljaka, strija, znakova starenja.

U većini slučajeva je laserski tretman ili piling dovoljan za kozmetičku korekciju. Temelji se na uklanjanju površinskog sloja (ili slojeva) kože gdje se nalazi većina neestetskih promjena. Kod laserskog tretmana, uklanjanje se postiže putem isparavanja kroz zračenje lasera. Za različite vrste kožnih promjena koriste se različiti laseri.

Kemijski piling podrazumijeva uklanjanje sloja kože korištenjem različitih kiselina.

Kod mehaničkog pilinga koža se «struže» uz pomoć rotirajućeg dijamanta ili male čelične četkice. Dva tjedna nakon što je koža uklonjena, na površini rane se pojavi krastica ispod koje se formira novi sloj kože. Ta je koža obično svježa i glatka i na njoj ima malo, ili nema uopće, tragova neželjene kožne promjene.

Tretmani laserom i pilingom se obično obavljaju vanambulantno. Vrsta anestezije ovisi o tome koliko je velik dio kože koja se tretira. Tretman pilingom se obično radi više puta.

Da bi se izbjegla depigmentacija kože nakon tretmana, sljedećih šest mjeseci sunčati se treba – na umjetan ili prirodan način – samo uz korištenje sredstva za zaštitu od sunca visokog faktora. Nakon tretmana, crvenilo i otekline, koji se obično pojavljuju, polako se smanjuju, a krasta sama otpada nakon 5-8 dana.

Povratak na vrh…

Uklanjanje ožiljaka s kože

Nakon nesreća, operacija, akni i opeklina često ostaju ožiljci. Ti se ožiljci nerijetko nalaze na vidljivim dijelovima tijela i umanjuju estetsku sliku tijela.

Česte posljedice su osjećaj umanjivanja vlastite vrijednosti i potreba da se pokriju ti dijelovi tijela.

Pored tih estetskih problema živci mogu oslabiti vitalne funkcije: na primjer pokretnost zglobova je smanjena kada se koža, zbog ožiljaka, više ne može napeti preko zglobova.

U današnje vrijeme, problematični ožiljci mogu se korigirati laserskim tretmanom, tehnikama pilinga ili operativnim zahvatima, obnavljajući pritom skladnu teksturu kože.

Povratak na vrh…

Spider tretman vena

Širom svijeta, više od 50% ljudi iznad 50 godina starosti osjećaju određene promjene u sustavu vena, a oko 15% do 25% svih odraslih pati od proširenih vena.

U većini slučajeva, dio ovih bolesti vena obično uzrokuje kozmetičko-estetske probleme.

Izražene varikozne vene često su međutim i vrlo bolne: mogu uzrokovati mamurnost, osjećaj težine ili škakljanja u nogama. U nekim slučajevima ti simptomi jako ograničavaju dnevne aktivnosti osobe. Bez tretmana, problemi vena mogu dovesti do poremećaja u krvotoku, upala vena ili po život opasnog začepljenja vena.

Pored dermatologije i kirurgije, flebologija koja se bavi tretmanima bolesnih vena, nudi niz mogućnosti za izlječenje bolesti vena, obnavljajući tako kvalitetu života osobe pogođene tim problemom.

Povratak na vrh…

Uklanjanje žlijezda znojnica

Znojenje obično predstavlja fiziološki mehanizam za regulaciju tjelesne temperature. No, ukoliko aktivnost znojnih žlijezda prijeđe granice normale te se osoba pojačano znoji i kada nije fizički aktivna, pod sresom ili izložena visokim vanjskim temperaturama ili drugim sličnim uvjetima, naziva se hyperhidrosis (latinski termin).

Učinci pretjeranog znojenja mogu prilično ometati svakodnevni život osobe. Ukoliko konzervativne mjere ne mogu donijeti željene rezultate, neugodne znojne žlijezde mogu se ukloniti operativnim zahvatom.

Najmanje invazivan operativni zahvat zove se kiretaža sukcijom. Vrši se vanambulantno uz korištenje lokalne anestezije. Znojne žlijezde se čiste sukcijom (zahvatom sličnim liposukciji), a potom se zaglađuju čime je njihova živčana opskrba je smanjena. Prednost ove metode je brzi oporavak i minimalni ožiljci, no postotak rekurziva je relativno visok.

U uklanjanju znojnih žlijezda koji se ne izvodi tako često, zajedno sa znojnim žlijezdama uklanja se i koža, a rane se naknadno zatvaraju šivanjem. U tom slučaju, proces zarastanja rana traje nešto duže, a nakon njega ostaju vidljivi ožiljci.

U ozbiljnim slučajevima ostaje i izbor operativnog tretmana simpatičkog (vegetativnog) živčanog sustava, koji je odgovoran za aktivnost znojnih žlijezda. Zahvat podrazumijeva pojačanu postoperativnu brigu i redovite kontrole rana. Tijek oporavka je i individualan.

Prije gore opisanog zahvata, kao i nakon njega, trebate se suzdržati od konzumacije alkohola i nikotina i prestati uzimati anticoagulant lijekove.

Povratak na vrh…

Podizanje bedara

Naša bedra igraju značajnu ulogu u percepciji cjelokupne tjelesne figure. Uslijed promjene tjelesne težine, starenja, sile teže ili čak genetske predispozicije, vaša bedra mogu izgubiti svoj oblik.

Problem nabrane kože i bokovi koji nalikuju «jahaćim hlačama» može se korigirati bavljenjem sportom i uravnoteženom prehranom, a u složenijim slučajevima uz pomoć liposukcije. No, suvišna koža može se ukloniti isključivo operativnim zahvatom tzv. podizanjem bedara i pri tome su na raspolaganju različite metode.

Povratak na vrh…

Nabori na trbuhu

Osnovna osobina lijepog trbuha je vitkost i čvrstoća. Čak i ako se postigne smanjenje opsega trbuha sportskim aktivnostima, prehranom i zdravom dijetom ili čak liposukcijom, često ostaje problem suvišne kože koja nije zategnuta ili visi poput pregače.

Tijekom značajnih povećanja ili smanjenja tjelesne težine, na primjer u trudnoći, koža gubi dio svoje sposobnosti da se vrati u prvobitno stanje. U tom slučaju plastična kirurgija nudi tretman podizanje trbuha uklanjanjem suvišne kože te trbuh izgleda zategnutije.

Ovu operaciju čini širok niz plastično-estetskih operativnih zahvata i treba je uzeti u obzir samo kada tjelesna aktivnost i zdrava prehrana nisu u mogućnosti ponuditi daljnje vizualno poboljšanje.

Povratak na vrh…

Korekcija bora

PNaše emocije – tuga, ljutnja, smijeh, sreća – ostavljaju tragove na licu. I dok u dobi od 25 godina tragovi postaju tek vidljivi, kasnije se iz njih razvijaju dublji nabori koje više nije moguće ne primijetiti.

Uzrok formiranja bora počiva na činjenici da je koža lica neodvojivo povezana s potkožnim mišićima lica tako da pojačana mišićna aktivnost, iz godine u godinu, a dodatno pridonosi smanjenje napetosti elastičnost tkiva, kožne masnoće i vezivnog tkiva.

Bore koje se najčešće pojavljuju su tzv. «vranine noge», «glabellarne bore (glabellar wrinkles) i linije mrštenja.

Pored ostalih metoda koje nude vidljivo pomlađivanje kože lica (facelifting ili laserska terapija), korekcija bora moguća je uz pomoć proizvoda kao što su Botox ili Xeomin, koji sadrže aktivni sastojak botulinum toxin (BTX). Ova supstanca se koristi u tako malim količinama da ne predstavlja rizik po zdravlje, uz istovremenu visoku učinkovitost.

Botulinum toxin (BTX) ubrizgava se direktno pod kožu korištenjem injekcije i blokira transmisiju tvari koje vode ka kontrakciji mišića lica. Cilj je vidljivo omekšanje bora.Tretman zahtijeva minimalni napor od strane pacijenta, a komplikacije su rijetke.

Prve vidljive rezultate treba očekivati nakon 2-5 dana. Nakon 6 tjedana, vidljivo je i izraženo omekšanje dubine bora, kao i glatkija koža.

Ovaj zahvat nema za cilj potpunu redukciju svih bora jer bi to rezultiralo neprirodnim izgledom lica poput maske, već vidljivo pomlađivanje i omekšanje bora uz zadržavanje prirodnog izraza lica.

Toxin se razgrađuje unutar tijela i nakon 3-9 mjeseci, kontrakcijski signali obično prestaju djelovati te je zahvat potrebno ponoviti.

Povratak na vrh…

Injekcije za bore

Prilično je normalno da se, s procesom starenja, na licu formiraju bore. Uzroci leže u smanjenju elastičnosti tkiva i kožne masnoće, kao i propadanju vezivnog tkiva. Kada se pojave bore, estetska dermatologija nudi mogućnost injekcija protiv bora koje koriste razne vrste punjenja za tkiva koji se ubrizgavaju u bore.

Utjecaj godina na vanjski izgled se tako korigira na individualnoj osnovi. Ovisno o materijalu za punjenje, rezultati mogu biti privremeni ili trajni.

Povratak na vrh…

 
Usluge | Oglašavanje | 8. ožujak, 2010.


INVESTICIJSKI FORUM
ZDRAVLJA I TURIZMA ADRIATIC REGIJE

REZERVIRAJ SMJEŠTAJ
Health Card
1 KN DNEVNO ZA VAŠE ZDRAVLJE
Call centar
Pošaljite nam upit ili naručite medicinsku uslugu


rezervirajte-sami-svoj-hotel


Ponuda naših usluga sa cijenama
KATALOG© 2010 Medicinska mreža             Početna | Kontakt | Usluge | Opći uvjeti poslovanja