Početna | Kontakt | Oglašavanje Politika privatnosti Uvjeti korištenja kolačića

Tretmani oka

Općenito

Oko se smatra najvažnijim osjetilnim organom čovjeka. Uz to, oči i usta pridaju najviše osobitosti našim licima kao i njihovoj estetici. Za komunikaciju važni znaci često dolaze od pogleda.

Nošenje naočala stvara određene prepreke, posebice tijekom bavljenja sportom, kada je potrebna zaštita od sunca i sl. situacijama. Na žalost, za mnoge ljude kontaktne leće nisu altrernativa jer nisu biokompatibilne, zahtijevaju brigu i održavanje i donose određene rizike za povećane upale.

Danas, kada se mnogi nedostaci vida mogu riješiti modernim laserskim tehnikama, postaju nova alternativa za pacijente s trajnim nedostacima u vidu:

• Operacija sive mrene
• Femto-LASIK
• LASEK
• LASIK
• PRK

Operacija sive mrene

Iako se najčešće pojavljuje u starijoj dobi, siva mrena može nastati i kao poslijedica ozljede oka ili uzimanja lijekova. Riječ je o progresivnom zamućenju leće oka koja uzrokuje vid kao kroz maglu te s vremenom dolazi do potrebe za opreracijom.

Prethodno je potrebno obaviti nekoliko preliminarnih pregleda koji traju 3-4 sata. Kako se za jedan od pregleda šire zjenice, pacijent nije u mogućnosti voziti automobil po završetku pregleda.

Opreracija uklanjanja sive mrene traje 20-tak minuta, ali za sveukupi tretman treba rezervirati 3-4 sata. Zamućena očna mrena zamijenjuje se novom, intraokularnom lećom koja je napravljena ili od mekanih materijala ili je tvrda, napravljena od pleksiglasa.

U određenim slučejevima pacijentu će se sugerirati ostanak na klinici 2-3 dana, a većina odlazi kući nakon par sati promatranja, s povojem preko oka koji na oku i ostaje tijekom prve noći.

Nakon zahvata, oči ne smiju doći u kontakt s vodom tijekom tuširanja, a paziti treba i prilikom plivanja. Briga i konzultacije s liječnikom nakon operacije umanjuju moguće rizike.

Povratak na vrh…

Femto-LASIK

Femto-LASIK jedna je od metoda kojima se osobama s iskrivljenim vidom vraća vid u normalu u okviru +/-0,5 dioptrije. Rezultati zahvata otklanjanju potrebu za očnim pomagalima u cijelosti ili svodi na tek povremeno korištenje.

Operativnom zahvatu prethode pretrage u trajanju od 3-4 sata kojima se utvrđuje poremećaj vida. Kako uključuju i širenja zjenica, po završetku nije moguće voziti automobil. Osobe koje nose kontaktne leće nekoliko tjedana prije operacije ne smiju ih koristiti.

Femto-Lasik zahvat traje nekoliko minuta, a ukupni boravak na klinici 4 sata. Zahvat je bezbolan i provodi se pod lokalnom anestezijom. Kompjutorski upravljanim ekscimerom, korigira se donji sloj rožnice te se potom na oko vraća epitel koji funkcionira kao prirodni zavoj ispod kojeg se oko oporavlja.

Nakon operacije, oko se mora držati zatvoreno pet sati radi poboljšanog oporavka te je za pacijenta nužna pratnja.

Oko se tjedan dana preventivno kapa antibiotskim kapima. Cijeljenje rane pacijent u prvim danima osjeća kao peckanje. Važno je u prvih 5 dana nakon operacije izbjegavati jaki vjetar i direktno sunčevo svjetlo. Lagane sportske aktivnosti dopuštene su već nakon 5 dana, a za intenzivne treninge treba pričekati nekoliko tjedana.

Rizici Femto LASIK metode su vrlo niski. Kombinirani s redovitim očnim kontrolama oni se dodatno mogu držati na minimumu.

Povratak na vrh…

LASEK

LASEK metoda je metoda izbora korekcije vida u slučajevima kada je rožnica jako tanka i ne tako podatna za tretman drugim metodama. Tijekom operacije, uklanja se gornji sloj tkiva s površine rožnice, potom laserom ispravlja nedostatak te se epitel vraća i služi kao prirodna zaštita tokom oporavka.

Tretman je rutinski, ali je prethodno potrebno razgovarati s liječnikom i obaviti preglede za koje je potrebno odvojiti 3-4 sata: coreneal topography, mjerenje očnog tlaka… Zbog širenja zjenica, po završetku nije moguća vožnja automobila. Nošenje kontaktnih leća zabranjeno je 2 tjedna prije operacije.

Nakon operacije pacijent mora držati oči zatvorene nekoliko sati kako bi se poboljšao oporavak tokom kojeg pacijent osjeća žarenje u očima, a ponekad se povećava i suzenje oka. Nije dozvoljeno izlaganje intenzivnom sunčevom svjetlu niti jakom vjetru 3-5 dana nakon operacije.

Nakon 5 dana pacijent se može lagano rekreirati, a intenzivno tek nakon nekoliko tjedana. Odlasci u bazen i saunu nisu dozvoljeni neposredno nakon operacije.

Dobra njega nakon opreracije i kontrolni pregledi umanjuju rizike. Vid se korištenjem LASEK metode poboljšava nakon nekoliko dana ili četiri do šest tjedana maksimalno kada naočale i leće postaju prošlost.

Povratak na vrh…

LASIK

Ovom metodom odstranjuje se unaprijed određena količine stanica rožnice uz pomoć kompjutorizirane laserske zrake. Na taj se način nedostatak vida koji nastaje iz razloga nepravilnog ugla refleksije svjetla, uklanja preciznom promjenom površine rožnice.

LASIK je najčešće korištena, najbezbolnija i najmanje zahtjevna metoda korekcije vida u svjetskim okvirima.Zahvat traje svega nekoliko minuta pod lokalnom anestezijom. Pacijenti koji se odluče za ovu metode moraju se pred zahvat suzdržati od korištenja kontaktnih leća i kozmetike za oči.

U prvim satima nakon opreracije savjetuje se držati oči zatvorene kako bi se garantirao optimalan proces zaraštanja. Nakon toga, uz redovne kontrole i mjere opreza moguć je normalan život, a bandaža oka najčešće nije potrebna. Rizici ove procedure su rijetki.

Normala vid se postiže nakon 4-6 tjedana uz +/-0.5 dioptrije što omogućava život bez naočala i kontaktnih leća.

Povratak na vrh…

PRK

PRK metoda korekcije vida obavlja se od 1980.g. Sigurna je i pouzdana za korekciju do -6 dioptrija.

Potrebno je obaviti pretrage za što treba odvojiti 3-4 sata: pregled površine rožnice, mjerenje očnog tlaka. Dva tjedna prije zahvata trebalo bi se suzdržati od nošenja kontaktnih leća.

Operacija traje svega nekoliko minuta, a za ukupni postupak treba planirati 4 sata. Tijekom opreracije, epitel, zaštitni, obnovljivi sloj rožnice u cijelosti se odstranjuje s oka s ciljem da se osigura bolji pristup donjim slojevima rožnice koja se potom obrađuje laserom. Tokom operacije pacijent obično ne osjeća nikakvu bol.

Preporučljivo je da netko prati pacijenta nakon završetka opreracije jer se oči moraju držati zatvorene 3-5 sati što pospješuje proces oporavka. Epitel se samostalno obnavlja u roku 2-3 dana od zahvata te pacijent nekoliko dana osjećati bol.

Da bi se prevenirala infekcija, kapaju se antibiotske kapi i možda je potreban povoj preko oka. Izbjegavati treba direktno izlaganje suncu i jakim vjetrovima. Sportskim aktivnostima pacijent se može vratiti nakon nekoliko tjedana.

Kontrole kod oftamologa su nužne i pridonose dobrom oporavku i umanjuju rizik od postoperativnih problema.

Povratak na vrh…

 
Usluge | Oglašavanje | 8. ožujak, 2010.


INVESTICIJSKI FORUM
ZDRAVLJA I TURIZMA ADRIATIC REGIJE

REZERVIRAJ SMJEŠTAJ
Health Card
1 KN DNEVNO ZA VAŠE ZDRAVLJE
Call centar
Pošaljite nam upit ili naručite medicinsku uslugu


rezervirajte-sami-svoj-hotel


Ponuda naših usluga sa cijenama
KATALOG© 2010 Medicinska mreža             Početna | Kontakt | Usluge | Opći uvjeti poslovanja