Početna | Kontakt | Oglašavanje Politika privatnosti Uvjeti korištenja kolačića

Stomatološki tretmani

Općenito

Osmijeh otvara mnoga vrata, a siguran i nesuzdržan osmijeh koji otkriva zdrave i lijepe zube naprosto plijeni pažnju i osobu predstavlja kao otvorenu i prijateljsku.

Jednako koliko su zdravi i lijepi zubi važni za ukupni dojam osobe, zdravstveni aspekt zdravih zubi, njihov mogući utjecaj na ukupno zdravlje još je važniji aspekt za odluku za stomatološki tretman: liječenje ili nadomještanje zuba.

Zahvaljujući modernoj medicini danas su na raspolaganju razni stomatološki tretmani, mogućnosti liječenja i nadomještanja zubi te se kvalitetna i atraktivna rješenja mogu se pronaći za konkretni slučaj svakog pacijenta ponaosob:

• Zubne krunice/navlake
• Zubni mostovi
• Zubni implantati
• Zubna proteza
• Ispune
• Liječenje zubnog kanala
• Glazure

Potražite potreban tretman, liječnika i regiju u Hrvatskoj u kojoj ćete obaviti svoj stomatološki tretman.

Zubne krunice/navlake

Za prevlačenje oštećenog zuba navlakom danas je na rapolaganju veliki izbor materijala čiji odabir ovisi o poziciji i funkciji zuba.

Stavljanju navlake prethodi rengensko snimanje zuba, a potom se zub brusi i uklanja kariozni dio, uz primjenu lokalne anestezije. Potom se uzima otisak čeljusti na osnovi kojeg se izrađuje navlaka kao i uzorak boje kako bi se navlaka savršeno uklopila u prirodnu boju susjednih zuba.

Dan-dva, dok se navlaka priprema u laboratoriju, pacijent dobiva privremenu navlaku kao zubnu zaštitu i estetski nadomjestak. Gotova navlaka posebnim se smjesama učvršćuje za zub i postaje njegov integralni dio pa pacijent već po povratku iz ambulante može normalno jesti.

Komplikacije ovog postupka su rijetke. Nakon ugradnje važno je održavati higijenu zubi posvećujući posebnu pažnju prostorima između zuba kako bi se spriječilo nakupljanje hrane i stvaranje bakterija na rubovima navlaka.

Povratak na vrh…

Zubni mostovi

Kada se u vilici pojave praznine zbog izvađenih zuba, estetski problem može postati i medicinski jer se preostali zubi mogu nakriviti i pomaknuti čime se iskrivljava pravilna pozicija cijele vilice.

Rješenje je zubni most koji se pričvršćuje za susjedne zube koji moraju biti čvrsti i zdravi. Alternativno se može pričvrstiti i za implatante.

Prije izrade mosta čeljust se snima rengenski, a potom susjedni zubi pripremaju – bruse uz lokalnu anesteziju – za potrebu prihvata mosta. Po uzetom otisku zubni most se izrađuje u laboratoriju, a klijent dobiva privremeni zaštitni pokrov za izbrušene zube.

Za izradu zubnih mostova koriste se razni materijali: metal i keramika, galvanizirani mostovi, mostovi izrađeni od keramike koja bojom odgovara zubima. Najbolji rezultati postižu se s keramičkim mostovoma te su oni iznimno popularni.

Profesionalno izrađeni i precizno namiješteni, zubni mostovi traju dugo; ovisno o kvaliteti dentalne higijene čak i do 25 godina. Njihova ugradnja predstavlja tek mali rizik, koji se redovitim odlascima kod stomatologa mogu mimimalizirati.

Povratak na vrh…

Zubni implantati

Potpuni gubitak zuba, posebice najvidljivijih prednjih, današnjim metodama moguće je nadomjestiti zubnim implatatom.

Ovom metodom može se rješavati nadomjestak 1 ili više zubi i produžiti zubni niz. Čak se čeljust bez i jednog preostalog zuba može popuniti.

Implantat je u stvari zubni vijak, najčešće izrađen od titana koji se umeće u vilicu/čeljust na mjesto korijena zuba.

Prednost tehnologije implantata je u tome što se ne moraju brusiti zdravi susjedni zubi, a pacijenti koji stave implantate doživljavaju svoje zube prirodnim i sigurnim.

Preduvjet za ugradnju implantata je čeljust bez upalnih procesa ili bolesti koje mogu negativno utjecati na integriret zubne strukture. Pacijenti moraju imati najmanje 18 godina jer se do tada završava formiranje vilice.

Za trajnost i očuvanje implantata važan je ozbiljan režim higijene zuba.

Povratak na vrh…

Zubna proteza

Iznimna je važnost zubi jer se njihovim nedostatatkom umanjuje mogućnost žvakanja hrane, preuzimanje hranjivih sastojaka i probavljivost.

Uslijed bolesti zuba, starenja ili nesretnog slučaja, dolazi do situacija u kojima se gubi već broj, ponekad čak i svi zubi, te se instaliranjem zubne proteze poboljšava kvaliteta života i vraćanje estetskog dojma licu i osmijehu.

Proteza se sastoji od protetske osnove i zamjenskih suba i može biti parcijalna i cjelokupna.

Za pripremu i adaptaciju proteze potrebno je nekoliko posjeta stomatologu u trajanju od 1-2 sata tijekom kojih se u nekoliko navrata uzimaju otisci i proteza dorađuje Pri tome je važno da usta i čeljust pacijenta budu u što boljem stanju.

Bitno je da se, po ugradnji, proteza nosi što je češće moguće, čak i tokom noći. Dugotrajnost i konfor proteze uvjetovana je redovitom redovitom njegom, a značajni su i redoviti odlasci stomatologu.

Povratak na vrh…

Ispune

Kako bi naši zubi trajali što duže, svaka pojava zubnog karijesa treba biti na vrijeme zaustavljena kako bi se sadržina zuba maksimalno čuvala.

Rupa u zubu nastala uklanjanjem karijesa mora biti ispunjena, za što se koriste plastične, zlatne, keramičke ili porculanaste ispune, s različitim rokom trajanja.

Moderni materijali daju odlične estetske rezultate, a kvalitetna i trajna rješenja oštećenja zuba glavni su cilj. Način na koji će se raditi ispune, dogovaraju se s pacijentom unaprijed, ovisno o mjestu oštećenog zuba u čeljusti i stupnju oštećenja zuba, odnosno, hoće li se ispuna stavljati samo na vrh zuba ili će se s vrha protezati i na prednje ili stražnje stijenke zuba.

Ispuna se oblikuje oponašajući zub te uzimanjem uzorka boje zuba pacijenta postaje neprepoznatljiva.

Svi materijali koji se koriste su biokompatibilni te su rizici od alergijske reakcije mali. Pa ipak, osjetljivi pacijenti trebaju se prethodno kozultirati s liječnikom.

Povratak na vrh…

Liječenje zubnog kanala

Proširenje upale, karijesa ili infekcija do zubnog živca, zahtijeva ili uklanjanje zuba ili liječenje zubnog kanala čime se zub može očuvati te se stoga i preporučuje.

Liječenje zubnog kanala važno je stoga što se tako spriječava širenje upale na vilicu i daljnje komplikacije.

Preduvjet liječenja je rengenska slika zubne pulpe i čeljusti. Naime, jako iskrivljen zubni kanal može isključiti mogućnost liječenja jer stomatolog ne može prodrijeti do baze korijena čak niti s najpreciznijim instrumentima.

Uz lokalnu anesteziju, iz zubnog se kanala uklanja upaljeni živac ili nekrotizirano živčano tkivo te potom korijen detaljno čisti. Očiščeni kanal se potom do samog kraja ispunjava antibakterijskim lijekom i zatvara privremenim punjenjem.

Ukoliko se u slijedećih nekoliko dana ne pojave neželjene komplikacije, stomatolog trajno zatvara zub.

Dobro pripremljen i detaljno očišćen od bakterija, zub može trajati jednako kao i neliječen zub. U protivnom, upala se može ponoviti te je iz tog razloga nužan nadzor nad zubom kroz redovne kontrole.

Povratak na vrh…

Glazure

Bijeli i estetski lijepi zubi osnova su osmijeha koji plijeni i daje sigurnost osobi u komunikaciji. Danas se ugradnjom zubnih navlaka rješava široka paleta zubnih grešaka, od promjene boje zuba do krivog izrasta zuba.

Navlake se izrađuju od tanke keramike ili plastičnih materijala koji se stavljaju na prednju stranu zuba i imaju funkciju glazure.

Zub se prije svega morati rengenski snimiti, a potom pripremiti čišćenjem i izglađivanjem te uklanjanjem mogućih karioznih sadržaja. Potom se utvrđuje boja koja odgovara ostalim zubima i brusi prednja strana zuba, svega nekoliko milimetra, kako bi se površina zuba idealno pripremila te uzima otisak.

Tijekom drugog dolaska kod stomatologa, laboratorijski pripremljena glazura trajno se pričvršćuje. Pacijent u rijetkim slučajevima može manifestirati početnu zubnu senzibilizaciju na glazuru koja najčešće prolazi prilagodbom zuba.

Rizika i nuspojava skoro da i nema u ovoj metodi. Aplicirane glazure zahtjevaju malo pažnje u ophođenju kako se ne bi ošetile lomljenjem tvrdih stvari.

Povratak na vrh…

 
Usluge | Oglašavanje | 8. ožujak, 2010.


INVESTICIJSKI FORUM
ZDRAVLJA I TURIZMA ADRIATIC REGIJE

REZERVIRAJ SMJEŠTAJ
Health Card
1 KN DNEVNO ZA VAŠE ZDRAVLJE
Call centar
Pošaljite nam upit ili naručite medicinsku uslugu


rezervirajte-sami-svoj-hotel


Ponuda naših usluga sa cijenama
KATALOG© 2010 Medicinska mreža             Početna | Kontakt | Usluge | Opći uvjeti poslovanja